Een moment a.u.b ... uw krant wordt geladen.
Er zijn veel foto's en dus veel te bekijken.Loading ...


De Vastgoedkrant

swipe


Goed gemikt:


Online supermarkt Picnic huurt warehouse aan de Stammerkamp 1 te Diemen

Neutral Logistics huurt ca. 3.600 m2 warehouse aan de Nieuwesluisweg 190 te Rotterdam Botlek

Succesvol eerste jaar voor The Mark in Rotterdam

Ballast Nedam Development heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van Rotterdam Building

Monumentale kantoorvilla te Rotterdam langjarig verhuurd


Nieuwsbites:


Verhuurbaar kantooroppervlak betekent niet overal hetzelfde


Is thuiswerken in Nederland op z'n retour?


Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken


Gemiddelde kantoorkosten per fte: 8.515 euro


Goed gemikt: onze laatste transacties

Blader door ons aanbod


 

Online supermarkt Picnic huurt warehouse aan de Stammerkamp 1 te Diemen

Online supermarkt Picnic huurt ca. 11.000 m2 warehouse aan de Stammerkamp 1 te Diemen. Picnic huurt deze bedrijfsruimte voor de uitbereiding van de fulfilment capaciteit in regio Noord- & Zuid Holland om zo verdere groei te kunnen faciliteren.

Diemen biedt Picnic vanaf eind januari een uitvalsbasis voor de geplande uitbreiding naar steden in Noord- & Zuid-Holland, zoals Haarlem, Hoofddorp, Bennebroek en Heemstede. Het biedt plaats voor zowel gekoelde als houdbare producten op zo'n 11.000 m2 vloeroppervlak en biedt werkgelegenheid voor ongeveer 300 logistieke krachten.

Picnic is een Nederlandse online supermarkt die de boodschappen voor de laagste prijs gratis thuis bezorgd. Picnic bezorgt uitsluitend aan huis en heeft geen eigen winkels.

De Mik Bedrijfshuisvesting B.V. adviseerde Picnic bij de aanhuur van het nieuwe distributiecentrum in Diemen en is tevens verantwoordelijk voor de verdere uitbereiding van de tijdelijke distributiecentra in de regio's Rotterdam en West Brabant.

Neutral Logistics huurt ca. 3.600 m2 warehouse aan de Nieuwesluisweg 190 te Rotterdam Botlek

Neutral Logistics huurt ca. 3.600 m2 warehouse aan de Nieuwesluisweg 190 te Rotterdam Botlek. De locatie aan de Botlek dient als uitbreiding op de huidige locatie aan de Van Maasdijkweg te Rotterdam.

Neutral Logistics is een logistiek dienstverlener die deze locatie heeft aangehuurd voor een mode gerelateerde klant.

De Mik Bedrijfshuisvesting B.V. uit Rotterdam adviseerde de verhuurder, Van Herk groep, bij deze transactie.

Succesvol eerste jaar voor The Mark in Rotterdam

Cromwell Property Group (Cromwell) heeft in het totaal 11.561 m2 kantoorruimte verhuurd aan acht huurders in The Mark. Daarmee wordt een succesvol eerste jaar afgesloten na de renovatie en de rebranding van het gebouw.

Dankzij de 'make over' biedt The Mark niet alleen prettige werkplekken en vergaderfaciliteiten, maar ook een nieuw restaurant, een coffeebar in de entreehal en een health- en ontspanningscentrum. De nieuwe huurders zijn onder andere Baker Tilly Berk, Schreuder Verzekert, BioCheck, Venturion en Dosign. De bestaande huurders die hun huurcontracten hebben hernieuwd en uitgebreid zijn PointLogic, Refresco en Towers Watson Nederland.

Richard den Hartigh, Head of Asset Management Benelux bij Cromwell, vertelt: "Dat we zoveel nieuwe huurders mochten verwelkomen in The Mark bevestigt het succes van de rebranding. Bovendien hebben alle huidige huurders hun contract verlengd en uitgebreid. Met meerdere partijen die interesse hebben getoond in de resterende 11.000 m2 kantoorruimte, kijken wij uit naar wederom een succesvol jaar voor The Mark in 2018."

De Mik Bedrijfshuisvesting vertegenwoordigde Cromwell bij alle transacties.

Ballast Nedam Development heeft overeenstemming bereikt over de aankoop van Rotterdam Building

Ballast Nedam Development heeft overeenstemming bereikt met B. Fast Holding over de aankoop van Rotterdam Building aan de Aert van Nesstraat in het centrum van Rotterdam.

Rotterdam Building is een multi-tenant gebouw van circa 22.000 m2 kantoorruimte en een inpandige parkeergarage, gelegen op een aantrekkelijke locatie tussen de Coolsingel en de Lijnbaan. Ballast Nedam Development gaat het kantoor duurzaam herontwikkelen.

De herontwikkeling sluit daarmee aan op de visie van de gemeente Rotterdam voor het centrum. Het multi-tenant gebouw is momenteel grotendeels verhuurd.

De Mik Bedrijfshuisvesting behartigde in deze transactie de belangen van verkoper.

Monumentale kantoorvilla te Rotterdam langjarig verhuurd

Deze monumentale kantoorvilla, onder architectuur gebouwd in 1934 en gelegen aan het Museumpark 7 te Rotterdam, is langjarig verhuurd.

Deze unieke kantoorvilla bestaat uit circa 590 m2 kantoorruimte met ruim parkeren op eigen terrein en een mooie tuin rondom voorzien van een fraaie waterpartij.

De Mik Bedrijfshuisvesting behartigde in deze transactie de belangen van verhuurder.

Rivium Quadrant 81 Capelle a/d IJssel

Connetix B.V. , een recruitmentbureau gericht op de technische branche, heeft recentelijk een huurovereenkomst gesloten voor de huur van 305 m2 v.v.o. kantoorruimte gelegen op de 5e verdieping.

De moderne gerestylde "Schouten Toren" staat op een fantastische herkenbare zichtlocatie in businesspark Capelle Rivium. Iedere onlangs gerenoveerde kantoorverdieping van circa 400 m2 v.v.o. heeft 360 graden uitzicht over de skyline van Rotterdam, de nieuwe Maas en Capelle aan den IJssel. Huurders kunnen tevens gebruik maken van de op de begane grond aanwezige vergaderfaciliteiten. Er zijn al metrages te huur vanaf 133 m2!

In dit zeer representatieve en uitstekend bereikbare kantoorgebouw is momenteel nog ca. 2.757 m2 kantoorruimte voor verhuur beschikbaar.

Rivium Promenade 62 Capelle a/d IJssel

CallHosted huurt kantoorruimte op een prominente locatie op bedrijvenpark Rivium.

CallHosted B.V. heeft een huurovereenkomst gesloten met Dutch Property Company Rembrandt 9 b.v. inzake de huur van in totaal circa 429 m2 kantoorruimte met bijbehorende parkeerplaatsen gelegen op de 3e verdieping in het kantoorgebouw Riverside Offices I aan de Rivium Promenade 62 te Capelle aan den IJssel. Het kantoorgebouw langs de A16 aan de voet van de Van Brienenoordbrug is onlangs volledig gerenoveerd en voorzien van moderne receptie-, restaurant- en lounge voorzieningen.

CallHosted biedt ruim 9 jaar Cloud diensten. Het dienstverlenende bedrijf houdt zich bezig met communicatie diensten in samen werking met T-Mobile.

In de kantoorgebouwen Riverside Offices (voorheen bekend als het Solaris-complex) is het mogelijk om zelfstandige kantoorruimte te huren vanaf circa 340 m2.

Mayfield is een onafhankelijke Asset en Propertymanager met vestingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland en beheert namens diverse klanten een portefeuille ter grootte van ca. 2 miljoen m2 commercieel vastgoed.

Maatschap PKF Wallast verhuist naar prominente locatie op bedrijvenpark Rivium

Maatschap PKF Wallast heeft een langjarige huurovereenkomst gesloten met Dutch Property Company Rembrandt 9 b.v. inzake de huur van in totaal circa 1.584 m2 kantoorruimte met bijbehorende parkeerplaatsen gelegen op de 4e, 5e en 6e etage in het kantoorgebouw Riverside Offices I aan de Rivium Promenade 62 te Capelle aan den IJssel. Het kantoorgebouw langs de A16 aan de voet van de Van Brienenoordbrug is onlangs volledig gerenoveerd en voorzien moderne receptie-, restaurant- en lounge voorzieningen.

De accountants, belastingadviseurs en bedrijfsjuristen van Maatschap PKF Wallast met een focus op het adviseren van middelgrote ondernemingen en haar directeur-grootaandeelhouder bedienen hun klanten vanuit vier kantoren met alle financiële, fiscale en bedrijfsjuridische vraagstukken van de onderneming.

In de kantoorgebouwen Riverside Offices (voorheen bekend als het Solaris-complex) is het mogelijk om zelfstandige kantoorruimte te huren vanaf circa 340 m2.

Mayfield werd bij deze transactie geadviseerd door De Mik Bedrijfshuisvesting.

Mayfield is een onafhankelijke Asset en Propertymanager met vestingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland en beheert namens diverse klanten een portefeuille ter grootte van ca. 2 miljoen m2 commercieel vastgoed.

Driemanssteeweg 45 te Rotterdam

Het bedrijfs-/kantoorgebouw gelegen aan de Driemanssteeweg 45 op bedrijvenpark "Charloisse Poort" te Rotterdam is recentelijk verkocht.

Het gebouw bestaat uit circa 590 m2 bedrijfsruimte en circa 475 m2 kantoorruimte in combinatie met 20 parkeerplaatsen.

De Mik Bedrijfshuisvesting B.V. trad op namens de verkoper. De koper is Mourik B.V. De gebruiker van de Driemanssteeweg 45 is dochteronderneming Uitzendbureau Zuidgeest B.V.

DAKA SPORT VERLENGT EN BREIDT UIT OP "KLEINPOLDER" ROTTERDAM

Daka Sport heeft haar huurovereenkomst aan de Abraham van Stolkweg op het bedrijvenpark "Kleinpolder" te Rotterdam verlengd en uitgebreid. In totaal huurt Daka thans +/- 5.366 m2 bedrijfsruimte, +/- 1.612 m2 kantoor en 101 parkeerplaatsen.

Daka Sport is meer dan 50 jaar actief in de sport detailhandel en heeft inmiddels 14 vestigingen door heel Nederland.

De Mik Bedrijfshuisvesting behartigde de belangen van Daka Sport. M7 Real Estate Netherlands trad op namens verhuurder.

MEAGG VERHUURT 5.046 M2 KANTOORRUIMTE IN GEBOUW EUROGATE II TE ROTTERDAM

MEAG en Eastman Chemical BV hebben onlangs een langjarige huurovereenkomst gesloten voor kantoorruimte op de 3e, 4e en 5e verdieping van het gebouw Eurogate II aan de Watermanweg 44-88. Het gehuurde omvat 5.046 m2 kantoorruimte en 98 parkeerplaatsen. Eurogate II ligt in Rotterdam Alexander naast het Alexandrium.

Eastman is een internationaal speciaalchemie bedrijf dat een breed scala aan geavanceerde materialen, additieven en functionele producten en vezels produceert die worden gevonden in producten die mensen dagelijks gebruiken.

MEAG staat voor hoogwaardig asset management voor Munich Re & ERGO. MEAG is aanwezig in Europa, Azie en Noord-Amerika en biedt zijn uitvoerige know-how aan institutionele beleggers alsmede private cliënten buiten de groep. MEAG heeft momenteel assets onder management met een totale waarde van circa € 252 miljard.

Verhuurder MEAG werd bij deze transactie geadviseerd door De Mik Bedrijfshuisvesting.

Tribes huurt in Premier Suites & Offices

De Maarsen Groep heeft recentelijk een langjarige huurovereenkomst gesloten met Tribes Rotterdam Central Station B.V. voor de exploitatie van een business center in kantoorgebouw "Premier Offices", aan het Weena 750 te Rotterdam.

Tribes huurt in totaal 3.071 m2 gecombineerde retail- en kantoorruimte in kantoorgebouw Premier Offices. Premier Suites & Offices maakt deel uit van de herontwikkeling van het Weena Point gebied en is onlangs geheel gerenoveerd.

In Premier Suites & Offices is momenteel nog circa 1.764 m2 kantoorruimte voor verhuur beschikbaar, verdeeld over de bovenste 3 verdiepingen, met huurmogelijkheden vanaf circa 285 m2 v.v.o.

De Maarsen Groep is een vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar van commercieel vastgoed en appartementen. Onafhankelijk, veelzijdig, ondernemend en met een focus op de lange termijn. De bedrijfshistorie gaat terug tot 1946: al meer dan 70 jaar kiest Maarsen Groep voor stabiliteit en investeren ze actief en voortdurend.

De transactie is namens verhuurder tot stand gebracht door De Mik Bedrijfshuisvesting.

Newsbites: Cijfers

Blader door ons aanbod


 

NVM ziet grote vraag naar logistiek vastgoed door groei online winkelen

Foto nu.nl
In de eerste helft van dit jaar is de helft meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De hoge vraag naar distributiecentra en soortgelijk vastgoed hangt samen met de aanhoudende groei van online winkelen, stelt NVM Business op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt in tien grote gemeenten.


Bron: nu.nl

Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

Foto f-facts.nl
n tegenstelling tot veel berichten in de media is er een overdaad aan werkplekken op kantoren in Nederland en België. Zo'n 35% beschikbaarheid van bureaus en zelfs meer dan 40% voor overlegruimten tijdens kantooruren. Beeld Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

Dit blijkt uit cijfers van iotspot, een bedrijf dat de bezettingsgraad van kantoren in kaart brengt door toepassing van Internet-of-Things (IoT).


Bron: f-facts.nl

Is thuiswerken in Nederland op z'n retour?

Foto f-facts.nl
Thuiswerken is bij sommige bedrijven op zijn retour. Vooral in de Verenigde Staten. Zo hebben Bank of America, IBM, Honeywell en elektronicaketen Best Buy een deel van hun personeel recentelijk teruggehaald naar kantoor. Hoe zit dat met de Nederlandse vestigingen van deze bedrijven?


Bron: f-facts.nl

Randstad ziet kantorenaanbod sterk dalen en huurprijzen stijgen

Foto nvm.nl
Het aantal vierkante meters kantoorruimte dat in de Randstad te koop of te huur wordt aan-geboden is in Q1 en Q2 sterk afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business naar de ontwikkelingen op de kantorenmarkt in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Schiphol. Door de groei van de Nederlandse economie is bij bedrijven en instellingen sprake van een for-se uitbreidingvraag. Dit zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen, al is de stijging niet van toe-passing op alle locaties. Vooral in het centrum van Amsterdam stegen de huurprijzen in de eerste zes maanden van 2017 sterk.


Bron: nvm.nl

Maastricht heeft meer winkels per inwoner dan Amsterdam


Van de 25 grote gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft met afstand de meeste winkels van alle gemeenten. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat meldt het CBS na een nieuwe analyse van bestaande cijfers over winkelvestigingen.

Maastricht had op 1 januari van dit jaar 854 winkels; 7,0 winkels per duizend inwoners. Dat is iets meer dan Amsterdam (6,4 winkels). Als gekeken wordt naar alle Nederlandse gemeenten, dan blijken de Waddeneilanden Vlieland (20,3 winkels), Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1) de meeste winkels per duizend inwoners te hebben. Hier wonen relatief weinig mensen, maar hier komen relatief veel toeristen.

Nederland heeft bijna 88 duizend fysieke winkels. Kledingwinkels komen het vaakst voor (18 procent), op ruime afstand gevolgd door onder andere supermarkten (7 procent), bloemenwinkels (4 procent), fietsenwinkels, drogisterijen, meubelwinkels, slagerijen en schoenenwinkels (allen 3 procent).

Tussen de grote gemeenten zijn geen grote verschillen in de samenstelling van het winkelbestand. Een klein verschil is dat Maastricht een hoger percentage kledingwinkels heeft dan de meeste andere gemeenten.


Bron: cbs.nl

Substantiele behoefte aan nieuwe kantoren

Foto nvm.nl
Door de beperkte nieuwbouwproductie van de afgelopen jaren en het herstel van de economie en de kantorenmarkt zijn er op de kantorenmarkt op diverse locaties kwalitatieve tekorten ontstaan. Hoewel het kantorenaanbod nog altijd substantieel is, sluit een groot deel van het aanbod onvoldoende aan op de huidige vraag. Voor de komende jaren wordt een nieuwbouwproductie van minimaal 300.000 m2 per jaar verwacht. Dit blijkt uit een recente publicatie van NVM Business op basis van onderzoek van Bureau Stedelijke Planning.


Bron: nvm.nl

De vastgoedtrein dendert in 2017 door

[PREMIUM CONTENT] De Nederlandse vastgoedmarkt dendert door. De eerste drie maanden van het jaar staken beleggers €2,7 mrd in kantoren, winkelpanden, bedrijfsruimten en ander commercieel vastgoed. Dat is 40% meer dan in het eerste kwartaal van recordjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers die vastgoedadviseur JLL woensdag naar buiten brengt.


Bron: fd.nl

NVM: Gunstige vooruitzichten voor Nederlandse vastgoedmarkt

Foto vastgoedjournaal.nl
De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM publiceert vandaag haar jaarrapport 2016 ‘Vastgoedmarkt in beeld’. Het boekje geeft een onderbouwd en cijfermatig overzicht van de verschillende markten waarin de NVM opereert: de woningmarkt en die voor commercieel en agrarisch & landelijk vastgoed.


Bron: vastgoedjournaal.nl

Winkels doen het weer beter, mede dankzij de huizenmarkt

De omzet van winkels is in de maand februari voor de tiende achtereenvolgende maand gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. De omzet in de detailhandel lag 4 procent hoger dan in februari 2016.


Bron: nrc.nl

Vergunde bouwsom voor bedrijfsgebouwen blijft achter

Foto cbs.nl
De totale bouwsom van de afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen steeg de afgelopen jaren veel harder dan de bouwsom van vergunningen voor bedrijfspanden. Wel loopt de vergunde bouwsom voor bedrijfspanden sinds het derde kwartaal van 2016 op. Dit meldt het CBS op basis van nieuw gepubliceerde indexreeksen over vergunde bouwsommen op basis van een vernieuwde berekeningsmethode.


Bron: cbs.nl

Newsbites: Kantoren

Blader door ons aanbod


 

Hele levenscyclus gebouw telt nu mee in milieuprestatie

Fotof-facts.nl
Voor de eisen voor milieuprestaties telt met ingang van dit jaar de hele levenscyclus mee van gebouwen groter dan 100 m2. Van winning van grondstoffen tot eventuele sloop. Dit geldt voor nieuwe kantoren en woningen. Beeld Hele levenscyclus gebouw telt nu mee in milieuprestatie Deze minimumeisen voor de milieuprestatie komen er in aanvulling op bestaande minimumeisen in het Bouwbesluit voor de energiezuinigheid van gebouwen.


Bron: f-facts.nl

3 tips om de werkomgeving flexibeler in te richten in 2018

Foto
Medewerkers hebben de beschikking over de nieuwste technologie, waardoor ze niet meer per se op kantoor aanwezig hoeven zijn om hun werk uit te voeren. Voor organisatie betekent dit dat ze te maken krijgen met kantoorruimtes die vaak (gedeeltelijk) leeg staan, maar ook dat zij de werkomgeving anders moeten inrichten om tegemoet te komen aan de behoeften van de flexibele werknemer. Drie tips voor een flexibeler werkomgeving.


Bron: f-facts.nl

Gemiddelde kantoorkosten per fte: 8.515 euro

Foto f-facts.nl
De gemiddelde kantoorkosten in Europa zijn in het afgelopen jaar met 3% gestegen en komen uit op 9.249 euro per full-time equivalent (fte) per jaar. In Nederland daalden de kosten met 0,6% naar 8.515 euro. Beeld Gemiddelde kantoorkosten per fte: 8.515 euro

De daling in ons land is met name toe te schrijven aan lagere kosten voor ICT en Ruimte en Infrastructuur. Deze laatste categorie is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de totale kantoorkosten en kwam uit op 4.427 euro. Een daling van 3,4% voornamelijk als gevolg van een afname in de gebouw- en parkeerkosten.


Bron: f-facts.nl

Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

Foto f-facts.nl
n tegenstelling tot veel berichten in de media is er een overdaad aan werkplekken op kantoren in Nederland en België. Zo'n 35% beschikbaarheid van bureaus en zelfs meer dan 40% voor overlegruimten tijdens kantooruren. Beeld Meeste kantoren hebben overdaad aan onbezette werkplekken

Dit blijkt uit cijfers van iotspot, een bedrijf dat de bezettingsgraad van kantoren in kaart brengt door toepassing van Internet-of-Things (IoT).


Bron: f-facts.nl

Is thuiswerken in Nederland op z'n retour?

Foto f-facts.nl
Thuiswerken is bij sommige bedrijven op zijn retour. Vooral in de Verenigde Staten. Zo hebben Bank of America, IBM, Honeywell en elektronicaketen Best Buy een deel van hun personeel recentelijk teruggehaald naar kantoor. Hoe zit dat met de Nederlandse vestigingen van deze bedrijven?


Bron: f-facts.nl

Verhuurbaar kantooroppervlak betekent niet overal hetzelfde

Foto f-facts.nl
Wat verstaat u onder 'verhuurbaar kantooroppervlak'? Dit kan in Nederland heel goed iets anders betekenen dan bijvoorbeeld in Duitsland of Azië. En de verschillen kunnen enorm zijn.


Bron: f-facts.nl

Randstad ziet kantorenaanbod sterk dalen en huurprijzen stijgen

Foto nvm.nl
Het aantal vierkante meters kantoorruimte dat in de Randstad te koop of te huur wordt aan-geboden is in Q1 en Q2 sterk afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business naar de ontwikkelingen op de kantorenmarkt in de regio’s Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Schiphol. Door de groei van de Nederlandse economie is bij bedrijven en instellingen sprake van een for-se uitbreidingvraag. Dit zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen, al is de stijging niet van toe-passing op alle locaties. Vooral in het centrum van Amsterdam stegen de huurprijzen in de eerste zes maanden van 2017 sterk.


Bron: nvm.nl

Substantiele behoefte aan nieuwe kantoren

Foto nvm.nl
Door de beperkte nieuwbouwproductie van de afgelopen jaren en het herstel van de economie en de kantorenmarkt zijn er op de kantorenmarkt op diverse locaties kwalitatieve tekorten ontstaan. Hoewel het kantorenaanbod nog altijd substantieel is, sluit een groot deel van het aanbod onvoldoende aan op de huidige vraag. Voor de komende jaren wordt een nieuwbouwproductie van minimaal 300.000 m2 per jaar verwacht. Dit blijkt uit een recente publicatie van NVM Business op basis van onderzoek van Bureau Stedelijke Planning.


Bron: nvm.nl

Wat de woningbouw kan leren van de kantorenmarkt

De kantorenmarkt als voorloper en goed voorbeeld. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht? Het dal was diep, als gevolg van de bouwdrift in de jaren voor de crisis.

De leegstand liep sterk op en het leek alsof er nooit meer nieuwe kantoren gebouwd zouden worden. Nu wil ik niet zeggen dat de crisis volledig voorbij is en de bomen weer tot in de hemel groeien, maar de kantorenmarkt staat aan het begin van een flinke omslag.


Bron: cobouw.nl

Toekomst kantorenmarkt: voldoende vierkante meters beschikbaar, maar nieuwbouw blijft nodig

Foto pbl.nl
De huidige kantorenvoorraad biedt ”“ in puur kwantitatieve zin - genoeg ruimte voor de kantoorbehoefte in 2030 en 2050. Dat geldt zowel bij een stijging als daling van de toekomstige kantoorbehoefte. Toch zal nieuwbouw van kantoren nodig blijven, concluderen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Centraal Planbureau (CPB) in de beleidsstudie ‘De toekomst van kantoren’.


Bron: pbl.nl

Newsbites: Beleggingen

Blader door ons aanbod


 

De vastgoedtrein dendert in 2017 door

[PREMIUM CONTENT] De Nederlandse vastgoedmarkt dendert door. De eerste drie maanden van het jaar staken beleggers €2,7 mrd in kantoren, winkelpanden, bedrijfsruimten en ander commercieel vastgoed. Dat is 40% meer dan in het eerste kwartaal van recordjaar 2016. Dat blijkt uit cijfers die vastgoedadviseur JLL woensdag naar buiten brengt.


Bron: fd.nl

Huurinkomsten Nederlandse winkelcentra Unibail-Rodamco dalen hard

De Nederlandse winkelcentra van Unibail-Rodamco UL€227,30-0,35% leverden het eerste kwartaal 17,5% minder huurinkomsten op dan een jaar eerder. De vastgoedbelegger heeft veel last gehad van de hausse aan retailers die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Dat meldt het Frans-Nederlandse bedrijf dinsdag nabeurs bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal.


Bron: fd.nl

Huurgeneraties maken beleggen in woningen lucratief

Foto ANP
Steeds meer mensen beleggen in stenen. Afgelopen kwartaal werd zes procent van de huizentransacties gedaan door particuliere beleggers, meldt makelaarsvereniging NVM. En vooral de flexibele, jongere generaties op de woningmarkt huren steeds meer van deze woningen.


Bron: bnr.nl

Particuliere beleggers concurreren starter weg

Steeds meer koopwoningen worden opgekocht door particuliere beleggers. Dit drijft de prijzen op en maakt het voor starters moeilijker om aan een woning te komen. De groep beleggers met drie tot vijftig woningen is de afgelopen tien jaar verdubbeld, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal.


Bron: fd.nl

Vier onderbelichte oplossingen om tekort aan middeldure huurwoningen aan te pakken


Meer nieuwbouw of overdracht van sociale huurwoningen aan beleggers worden vaak genoemd om meer middeldure huurwoningen te realiseren waaraan nu schreeuwend behoefte bestaat. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteert vandaag in de , die ook in heel verschillende regionale woningmarkten aan het oplossen van tekorten kunnen bijdragen.


Bron: vastgoedjournaal.nl

Verhuurbaarheid van uw vastgoed verhogen of boete riskeren?


Sinds kort handhaaft de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) nog strenger op de aanwezigheid van een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van commercieel vastgoed. De strengere controles zijn al vanaf januari 2015, maar tot voor kort werd nog niet vaak een boete uitgedeeld, dit zal nu gaan veranderen. Voor de utiliteitsbouw kan een bestuurlijke boete opgelegd worden, die tot maximaal €20.250 kan oplopen. Maar: een energielabel is meer een kans dan een verplichting!


Bron: vastgoedjournaal.nl

Beleggingsvolume Nederland stijgt in 3e kwartaal 16% op jaarbasis


In de eerste drie kwartalen van 2016 is ruim € 163 miljard belegd in commercieel vastgoed, dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE. Vooral in Continentaal Europa bleef de vraag naar beleggingsproduct in het topsegment hoog. In Duitsland lag het beleggingsvolume in het derde kwartaal met bijna € 14,9 miljard voor het eerst sinds 2007 hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.


Bron: nieuws.cbre.nl

Pensioenreuzen boeken uiteenlopende vastgoedresultaten

Pensioenreus ABP heeft in het derde kwartaal een rendement behaald van 1,1 procent op zijn vastgoedportefeuille 41,91 miljard euro, hetgeen neerkomt op 400 miljoen euro. Het vastgoed van Pensioenfonds Zorg & Welzijn boekte een rendement van 0,3 procent.


Bron: vastgoedmarkt.nl

Investeringen in Nederland groeien gestaag door woningmarkt

Foto ANP
De investeringen in Nederland zijn in augustus met 5,3 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.


Bron: nu.nl

Alternatieve financiers eisen steeds groter deel vastgoedportefeuilles op

Banken verwachten dat alternatieve financiers een steeds groter deel van de vastgoedportefeuilles in handen krijgen. Dat blijkt uit de Property Lending Survey 2016 van KPMG. Tachtig procent van de Nederlandse banken verwacht dat de omvang van de totale portefeuille van vastgoedleningen de komende anderhalf jaar zal toenemen.


Bron: accountancyvanmorgen.nl

Newsbites: Retail

Blader door ons aanbod


 

NVM ziet grote vraag naar logistiek vastgoed door groei online winkelen

Foto nu.nl
In de eerste helft van dit jaar is de helft meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De hoge vraag naar distributiecentra en soortgelijk vastgoed hangt samen met de aanhoudende groei van online winkelen, stelt NVM Business op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op de bedrijfsruimtemarkt in tien grote gemeenten.


Bron: nu.nl

Maastricht heeft meer winkels per inwoner dan Amsterdam


Van de 25 grote gemeenten heeft Maastricht de meeste winkels per hoofd van de bevolking. Amsterdam heeft met afstand de meeste winkels van alle gemeenten. Den Haag heeft de meeste winkels per vierkante kilometer. Dat meldt het CBS na een nieuwe analyse van bestaande cijfers over winkelvestigingen.

Maastricht had op 1 januari van dit jaar 854 winkels; 7,0 winkels per duizend inwoners. Dat is iets meer dan Amsterdam (6,4 winkels). Als gekeken wordt naar alle Nederlandse gemeenten, dan blijken de Waddeneilanden Vlieland (20,3 winkels), Schiermonnikoog (13,8), Terschelling (13,2) en Texel (13,1) de meeste winkels per duizend inwoners te hebben. Hier wonen relatief weinig mensen, maar hier komen relatief veel toeristen.

Nederland heeft bijna 88 duizend fysieke winkels. Kledingwinkels komen het vaakst voor (18 procent), op ruime afstand gevolgd door onder andere supermarkten (7 procent), bloemenwinkels (4 procent), fietsenwinkels, drogisterijen, meubelwinkels, slagerijen en schoenenwinkels (allen 3 procent).

Tussen de grote gemeenten zijn geen grote verschillen in de samenstelling van het winkelbestand. Een klein verschil is dat Maastricht een hoger percentage kledingwinkels heeft dan de meeste andere gemeenten.


Bron: cbs.nl

Winkels doen het weer beter, mede dankzij de huizenmarkt

De omzet van winkels is in de maand februari voor de tiende achtereenvolgende maand gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. De omzet in de detailhandel lag 4 procent hoger dan in februari 2016.


Bron: nrc.nl

De nieuwe manier van shoppen!

Alleen de plek kan niet geautomatiseerd worden.


Bron: youtube.com

Column: Komt de consument nog naar de fysieke winkel?

De online/offline-discussie is een steeds terugkerend thema binnen de Retail-sector. Oftewel: hoe groot is de impact van internet op de sector, en blijft de fysieke winkel relevant?


Bron: denationalefranchisegids.nl

Provincies zetten mes in winkelleegstand


De provincies gaan plannen die de winkelleegstand vergroten blokkeren. Deze en andere maatregelen staan in 12 RetailDeals die de provincies vandaag met met minister Kamp sluiten. Detail: in de deals komen afspraken om te komen tot objectieve kengetallen over productiviteit en marktruimte. - See more at: http://www.stadszaken.nl/economie/retail/provincies-pakken-leegstand-aan#sthash.vkgGllFV.dpuf


Bron: stadszaken.nl

Korte huurcontracten en daghoreca steeds belangrijker op Nederlandse winkelmarkt


Korte huurcontracten en daghoreca worden steeds belangrijker op de Nederlandse winkelmarkt. Ook in de grote steden van ons land zijn korte huurcontracten meer regel dan uitzondering. Daarnaast speelt daghoreca, mede door een lagere vraag van winkeliers, een steeds belangrijkere rol in winkelgebieden. Dit blijkt uit onderzoek van NVM Business naar de situatie op de winkelmarkt in tien grote Nederlandse winkelsteden.


Bron: nvm.nl

Prettige winkelervaring belangrijkste factor in keuze consument

Foto
De belangrijkste factoren in de keuze voor een winkel van consumenten zijn niet prijs-gerelateerd en een prettige winkelervaring staat op nummer één. Dit komt uit de Nielsen Shopper Trends enquete.


Bron: levensmiddelenkrant.nl

Zo denkt de consument over de winkelstraat


Faillissementen in de winkelstraat volgen elkaar in rap tempo op, terwijl online spelers groeien. Hoe kijkt de consument in de binnenstad aan tegen de veranderende retailmarkt? En wat verwachten zij en experts van de toekomst? In deze video zet CCV Nederland de ontwikkelingen in de retailmarkt van de afgelopen jaren op een rij en wordt gekeken naar de kansen voor de toekomst.


Bron: retailwatching.nl

Ondanks de crisis stijgt het aantal banen in de detailhandel

Foto rtlnieuws.nl
Het afgelopen jaar zijn in Nederland per saldo 1700 winkels gesloten, toch is dat geen probleem voor de werkgelegenheid. Het totaal aantal banen in de detailhandel blijkt niet te dalen, maar de komende jaren juist gestaag te stijgen.


Bron: rtlnieuws.nl

Lookbook

BLUECORE - New York City - Playing With the Past

Foto Udomfoto

AIRBNB EXPANSION - San Francisco - Design-School Vibes

Foto Jeremy Bitterman

APEC summit hotel Beijing Sunrise Kempinski Hotel

Foto Shanghai Huadu Architecture&Urban planning co. ltd

Pop Up Luggage Space by TomDavid has walls that recede like an inverted umbrella


Henning Larsen's building has a facade that moves in response to changing heat and light

Foto Henning Larsen Architects

Classical Rocks: Rojkind Arquitectos’ Bold New Concert Hall on the Gulf of Mexico

Foto architizer.com

Ekimetrics - Paris - The Classic and the Modern

Foto Arnaud Schelstraete

Zaha Milan

Foto Jacopo Spilimbergo

Colofon

Deze digitale vastgoedkrant is een uitgave van:

De Mik Bedrijfshuisvesting B.V.
Lichtenauerlaan 140 (Brainpark II)
3062 ME Rotterdam
Telefoon: +31 (0)10 453 03 03
info@mik.nl

Ga naar homepage van het De Mik Bedrijfshuisvesting B.V. Magazine

Menu

Goed gemikt Blader door ons aanbod Newsbites: Cijfers Kantoren Beleggingen Retail Lookbook Colofon

Sluiten